dopap.gr<span></span>

Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Παπάγου-Χολαργού

Λειτουργίες Σελίδας

Πολιτισμός

Αθλητισμός

Περιβάλλον

Δήμος Παπάγου-ΧολαργούΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 


ΙΔΡΥΣΗ
 
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε το 1989. Τότε αριθμούσε περίπου 4.000 βιβλία. Η ίδρυσή της υποστηρίχτηκε τότε από το Διοικητικό Συμβούλιο του τέως  Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Χολαργού καθώς και από την Επιτροπή Βιβλιοθήκης που συστάθηκε. Από τον Ιούλιο του 1995 έως το 2009 στεγάστηκε  στο Δημαρχείο Χολαργού ενώ από το 2010 στεγάζεται στο νέο δημοτικό κτήριο στην Αγαμέμνονος 4 στον 3ο όροφο. Οργανώθηκε και λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό, βιβλιοθηκονόμους και σύμφωνα με τα διεθνή και ελληνικά πρότυπα. Όλες οι υπηρεσίες καθώς και οι λειτουργίες της είναι αυτοματοποιημένες. Σήμερα οι τόμοι  των βιβλίων ανέρχονται στους 24.000 και οι αναγνώστες υπερβαίνουν τους 8.800. Πολύ σημαντική είναι και η συλλογή περιοδικών.

 

                                   

 

 


 

Η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί κάθε ενδιαφερόμενο με:

 

 • Επιτόπια χρήση του υλικού της
 • Δανεισμό του υλικού της και φωτοτυπίες
 • Πληροφορίες μέσω Fax
 • Internet

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 

 • Ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση στη γνώση, πληροφόρηση στις ιδέες και στα έργα φαντασίας ανεξαρτήτου μέσου και συνόρων
 • Πνευματική και αισθητική καλλιέργεια και ερέθισμα της φαντασίας και δημιουργικότητας
 • Ανάπτυξη του ερευνητικού και κριτικού πνεύματος
 • Αύξηση αναγνωσιμότητας
 • Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση και υποστήριξη του έργου των σχολείων
 • Συμβολή στην επίτευξη της ελευθερίας, της ευημερίας και της ανάπτυξης της κοινωνίας
 • Συμβολή στην εποικοδομητική συμμετοχή και εδραίωση της δημοκρατίας
 • Διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
 • Διάθεση ήσυχου χώρου για μελέτη

 

 

 

ΤΜΗΜΑΤΑ

 

Τμήμα ενηλίκων                      

 

    

 

 Οι ενήλικες έχουν στην διάθεσή τους μια πλούσια συλλογή βιβλίων και περιοδικών  από την οποία μπορούν μόνοι τους να επιλέξουν ότι τους ενδιαφέρει και να το δανειστούν για πληροφόρηση, ψυχαγωγία, ξεκούραση και συντροφιά. Επίσης μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο

 

Παιδικό και Εφηβικό τμήμα

 

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τον ξεχωριστό δικό τους χώρο στη βιβλιοθήκη, με βιβλία  κατάλληλα για αυτές τις ηλικίες. Μια σημαντική συλλογή με παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα, βιβλία γνώσεων και τέχνης  είναι διαθέσιμη για δανεισμό.

 

 

 

                  

 

Αίθουσα διαλέξεων

 

Στη βιβλιοθήκη υπάρχει μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα διαλέξεων για 30 άτομα περίπου. Εκεί η βιβλιοθήκη έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει διαλέξεις , συζητήσεις και προβολές για διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες. Ακόμα μπορεί να γίνει παρουσίαση βιβλίων και συζήτηση με κάποιον συγγραφέα. Επίσης μπορεί να οργανωθεί ώρα παραμυθιού για τα παιδιά.

 

 

 

 

 

 

 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
 

 

   Η βιβλιοθήκη πετυχαίνει τους στόχους της τόσο με την αξιόλογη συλλογή που διαθέτει όσο και με δραστηριότητες που αναπτύσσει.
Η συλλογή της καλύπτει όλες τις θεματικές κατηγορίες:  φιλοσοφία, ψυχολογία, θρησκεία, κοινωνικές επιστήμες, γλωσσολογία, φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, ιατρική, καλές τέχνες, λογοτεχνία, γεωγραφία και ιστορία. Η συλλογή εμπλουτίζεται διαρκώς με καινούργιες αγορές βιβλίων καθώς και από δωρεές δημοτών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του αναγνωστικού της κοινού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη λογοτεχνία, ωστόσο πλούσια είναι και η συλλογή περιοδικών και ενδιαφέρουσα η συλλογή του παιδικού βιβλίου. Περιλαμβάνει τους γνωστότερους τίτλους περιοδικών εξειδικευμένης και ποικίλης ύλης. Επιπλέον διατίθενται στο κοινό περίπου δέκα τίτλοι CD-ROM (κυρίως εκπαιδευτικοί), βιντεοκασέτες που περιέχουν τις εκδηλώσεις του τέως Πνευματικού Πολιτιστικού  Κέντρου Χολαργού, βιντεοκασέτες με διάφορα επιστημονικά θέματα και εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

 Η συλλογή της βιβλιοθήκης είναι ταξινομημένη σε θεματικές κατηγορίες σύμφωνα με το δεκαδικό ταξινομικό σύστημα Dewey και έχει καταχωρηθεί σε ειδικό βιβλιοθηκονομικό λογισμικό στον  Η/Υ.

 

Το κοινό έχει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης, μέσω OPAC,  στον χώρο της βιβλιοθήκης. Εκεί μπορεί να γίνει έρευνα με το όνομα του συγγραφέα, τον τίτλο, τον εκδότη, το θέμα και με  ελεύθερο κείμενο.

 

 

 

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

 

Μέλη
 
Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του ΔΟΠΑΠ μπορούν να γίνουν μέλη κάτοικοι των Δήμων Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου και Χαλανδρίου και η συνδρομή είναι δωρεάν. 

 

Χρήση Δανειστική
 
Το κάθε μέλος μπορεί να δανειστεί μέχρι δύο βιβλία για 15 ημέρες. Τα περιοδικά δανείζονται για μια εβδομάδα. Τα μέλη έχουν δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμού και τηλεφωνικά. Επίσης μπορούν να κάνουν κρατήσεις για βιβλία που είναι ήδη δανεισμένα. 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

* Στο χώρο της Βιβλιοθήκης λειτουργεί  αναγνωστήριο για τα παιδιά και για τους ενήλικες το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη ή όχι.
* Η βιβλιοθήκη διοργανώνει πολιτιστικές, επιμορφωτικές εκδηλώσεις, διαλέξεις καθώς και ειδικές εκδηλώσεις για τα παιδιά καθώς και για τους μαθητές των σχολείων του δήμου μας. Επίσης γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων.
* Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Βιβλιοθήκης λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2006 Λέσχη Ανάγνωσης η ‘Λογοτεχνική Συντροφιά’. Σκοπός της η ενασχόληση με τη Λογοτεχνία. Γίνονται εισηγήσεις από τα μέλη της σχετικές με λογοτεχνικές περιόδους και λογοτέχνες, ποιητές και πεζογράφους καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε δεύτερη Τετάρτη το χειμώνα 18.00-20.00 και τους εαρινούς μήνες 19.00-21.00 στη βίλλα Σαλίγκαρου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αιτήσεις συμμετοχής στη Βιβλιοθήκη και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα των συναντήσεων. 

 

 

Ωράριο: Δευτέρα-Τρίτη 15:00-21:00,
Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 08:30-14:30
Αγαμέμνονος 4 – 155 61 Χολαργός (3ος όροφος)
Τηλέφωνο:  210.6540948

 


1 ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 'Λογοτεχνική Συντροφιά'
2 Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά Δημοτικού
3 Προγράμματα Πολιτιστικού Τμήματος Δ.Ο.Π.Α.Π.
4 Διάλεξη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016
5 Δελτίο τύπου - Παρουσίαση βιβλίου
6 Μοντέρνες Μέθοδοι Αποκατάστασης Βαρηκοΐας
7 Δημοτική Βιβλιοθήκη
8 Σεμινάριο διαχείρισης αρνητικών (τοξικών) συναισθημάτων
9 2/3/2012 - Παγκόσμια ημέρα ποίησης
10 Σεμινάριο διαχείρισης αρνητικών (τοξικών) συναισθημάτων
11 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Αντιμετωπίζοντας την Ψυχοφθόρα Κρίση

πρόσφατες αποφάσεις Προέδρου